Barion Pixel

A kosarad üres

Kosárban 0 tétel

Milyen a jó minőségű olívaolaj?

Amiről felismerheted a jó minőségű olívaolajat

Extra szűz olívaolaj vásárlóként nehéz dolgunk van, mert a választék folyamatosan növekszik. Nehéz választani. Ugyanúgy van ez az olívaolaj,, mint más élvezeti cikkeknél, pl. a bor, sör kolbász vagy sajt esetében. Különbséget kell tenni nemcsak az olívaolaj ár hanem a fajták, gyártók, eljárások és a termék érettségi foka között. Mi segítünk neked abban, hogy könnyebben tudj dönteni ,mi az amiről felismerheted a jó minőségű olívaolajat, hogyan válassz jó minőségű, igazi horvát extra szűz olívaolajat hogy elmondhatsd, ez az igazi olívaolaj.


Illatpróba


Az igazi horvát olívaolajnak mindig kellemes, friss illata van. A legjobb, ha az olajból egy keveset kiöntesz egy kisméretű pohárba ( például egy vékonyfalú stampedlis pohárba). Tenyeredbe veszed a poharat, míg a másikkal letakarod azt. Így a tenyereddel kissé felmelegíted a pohár tartalmát. 5-10 másodperc múlva az orrodhoz emeled, mélyen beleszagolsz, becsukod a szemed és ettől az illattól úgy érzed magad, mintha kint lennél egy napsütötte mezőn. Érzed a frissen vágott fű és a különböző gyógynövények illatát. Attól függően milyen fajta olívaolajat tartasz a kezedben, belélegezheted a paradicsom, az alma vagy a citrom illatát. Egy a fontos, nem érezhetsz érett gyümölcs-, (mint pl. érett banán) vagy bármilyen más kellemetlen illatot.


Ízpróba


A igazi horvát extra szűz olívaolaj ízének gyümölcsös lecsengése van esetleg érezhetünk enyhe mandula ízt is. Egyes fajták kesernyésebbek, ilyenek a tisztán Leccino vagy a Frantoio bogyókból préselt olajak. A különféle  házasításokkal megpróbálják a ízeket természetes  módon intenzívebbé tenni és a keserűséget csökkenteni. Ezt legjobban egy finom vörösbor házasításhoz hasonlíthatnánk. A kóstolásnál a legfontosabb az utóíz. Kb. 5-8 másodperc elteltével  enyhétől  közepesen erős  csípősség érezhető a torokban. A csipő érzést (nem hasonlítható az erőspaprikához) az antioxidánsok, az úgynevezett polyphenolok okozzák, melyek a korán, azaz  még nem egészen éretten  szüretelt bogyókban találhatók nagy mennyiségben. Ezért a megfelelő időben történt szüretelés fontos tényező a beltartalom, így az egészségre gyakorolt hatás tekintetében.


Az „extra szűz olívaolaj” megnevezés


Extra szűz olívaolajnak nevezzük azokat az olívaolajokat, melyeket hideg préseléssel állítanak elő. Ennél a természetes, mechanikai eljárásnál nagyon fontos, hogy a termés amilyen gyorsan csak lehet, préselésre kerüljön.  Az eljárás alatt  a hőmérséklet nem emelkedhet 27 Celsius fok fölé.  Csak ez esetben maradnak meg az olajban az értékes alkotórészek.
Az EU idevonatkozó törvényei alapján csak a 0,8 % alatti szabadsav tartalommal rendelkező olajok értékesíthetők igazi extra szűz olívaolaj termékként. A figyelem mindig ezen érték körül forog,  a termelők ezt az értéket  tartják a legfontosabbnak  és honlapjukon is  mindig feltüntetik. Tehát el a kezekkel a csak szűzként megjelölt olajoktól. Ezeknél ugyanis megengedett a sokkal magasabb savtartalom.


Bio olívaolaj  és  peroxidszám


A kereskedelemben egyre több bio- tanusítvánnyal ellátott élelmiszer kapható.  Az olívaolajoknál  tekintetbe kell venni, hogy különböző bio-tanusítványok léteznek, melyeket megfelelően kell értelmezni. A bio önmagában nem jelenti azt, hogy sokkal egészségesebb. Itt  is meg kell nézni az értékeket. 
Kisebb termelőknél  a bio-tanusítvány beszerzése nem könnyű.  Az eljárás költséges és akár három évig is eltarthat  és ezt nem minden kistermelő  engedheti meg magának. 
A szabadsav tartalom mellett nagyon fontos a peroxidszám. Ennek bevizsgálását a termelők független laboratóriumtól kérhetik. Ez a szám azt mutatja meg, hogy mennyi oxigént tartalmaz az olívaolaj, azaz milyen mértékben van kitéve az oxidációnak, milyen tiszta volt az előállítási folyamat. Előírás szerint ez a szám nem lehet 20-nál magasabb, de a jó minőségű olajaknál 10  alatt, az igazán kíválóak esetében 2 és 6 között van.


A szüretelés éve


Az olívaolaj frissen, a szüret utáni egy éven belül a legfinomabb. Mindig figyelni kell a szüretelés dátumára. Az olívaolaj a szüret utáni 18 hónapon belül hozható forgalomba. Frissességét csak abban az esetben tartja meg, ha sötét helyen, 8 és 20 Celsius fok között  tárolják.  Ezért jobb, ha kerüljük a szupermarketek polcain hosszú időn keresztül tárolt olajokat.
A legjobb olajakat az októbertől novemberig szüretelt bogyókból készítik.


A termelő


Fordítsunk figyelmet a termőhelyre és a fa fajtájára is. Ha ezek az adatok hiányoznak vagy a kereskedelmi lánc sajátmárkás termékét tartjuk a kezünkben, joggal feltételezhetjük, hogy  silány készítményről van szó, melyet olcsón állítottak elő. A jó horvát olívaolajat tiszta fajtából ill. 3-5 féle, azonos termőterületről, leggyakrabban ugyanabból az olajligetből származó olajbogyók keverékéből nyerik. 
A jellemző ízt csak akkor lehet elérni, ha valamennyi fa azonos talajban azonos klimán érlelte gyümölcseit. Tipikus példa a vodnjani Buza.


Az olívaolaj ár


Egy átlagos olajfa évente három darab fél literes üvegnyi kíváló  olajat ad. Kézzel szüretelnek, mechanikus eljárással  préselnek és palackoznak. A korai szüretelés miatt - amely a magas antioxidáns tartalom elérése miatt fontos – kevesebb a mennyiség. Ráadásul nem finomítják tovább az első préselés után megmaradt masszát, azaz nem gyártanak alacsonyabb minőségű szűz vagy sansa olajat.  Ehhez hozzájönnek még a termelés és vállalkozás költségei, munkabérek. A  sok kézimunkát tartalmazó előállítás munkahelyet biztosít a környék lakóinak, és nem az olcsó munkaerőt képviselő bevándorlóknak, mint az más mediterrán országokban szokásos.  Hogyan lehetséges, hogy egy fél literes extra szüz olívaolaj ára ilyen feltételek mellett csupán  kb(5,99Eur) 1500 Ft-ba kerül a szupermarketek polcain? A magas minőségű kézműves olajak, amelyeket optimális időpontban, kézzel szüretelt bogyókból állítanak elő, magas, akár 8-szoros beltartalommal, (15-20 Eur) 5-7000 Ft-ig terjedő olívaolaj árért kaphatók. Ez az olivaolaj ár a termőhely fekvésétől és az olajliget nagyságától függően akár (30 Eur) 10-11000 Ft-ra is felkúszhat.


Tiszta olívaolaj vs. ízesített


Sokféle ízesítésű termék kapható. Például chilis, szarvasgombás, bazsalikomos, stb. Mégis legjobb, ha tiszta, ízesítés nélküli igazi olívaolajat vásároljunk, hiszen ennek nem kell más ízekkel elnyomni az aromáját.
Ha mégis szinesíteni akarjuk  salátáinkat, jobb, ha ezeket a fűszereket  közvetlenül a dresszing elkészítésekor keverjük olajunkhoz. Így mindig az adott pillanatban tudod eldönteni, hogyan szeretnéd élvezni az ételedet.
Egyszeresen telítetlen zsírok
Sok helyen olvashatunk az olívaolaj egészségre gyakorolt hatásáról.  Ez annak köszönhető, hogy nagyon magas arányban tartalmaz egyszeresen telített zsírsavat. Ennek mennyisége 70 %, de a kíváló olajoknák ez akár 80 %  is lehet . Figyeljünk tehát erre a számra ha igazi olivaolajat szertnénk. Minél magasabb az egyszeresen telítetlen zsír értéke, annál kevesebb telített zsírokat tartalmaz, melyeket kerülni kell, ezek rossz zsírok.


Antioxidánsok avagy polyfenol


A dolog  egyszerű: ha az egészséges olajbogyót korán, nem egészen érett állapotban  szüretelik.  magas minőséget érnek el. Ha a gyümölcsöt még aznap kipréselik, akkor megmaradnak az értékes összetevők. Ahhoz, hogy ez így legyen, a szüret kézzel történik hogy szétválaszthassák az érett és sérült bogyókat. Az olyan ligetekben, ahol húszezer fa van, a meglehetősen rövid szüretelési időszakban  ez nem lehetséges. Ott gépekkel rázzák le a fákról a termést. Így nem  történik meg a gondos válogatás. Ez kihatással van az antioxidáns tartalomra. A kíváló minőségű extra szűz igazi olívaolojak antioxidáns tartalma akár 8-szorosa is lehet a gyengébb minőségű extra szűznek  feltüntetett termékekének.

Title Text
Nem lépek be.