A kosarad üres
Drága a horvát olívaolaj?
Miért drága a Horvát olívaolaj?
Sokszor halljuk hogy a horvát olívaolajnak nagyon magas az ára. Úgy is feltehetnénk a kérdést: akar valódi, egészséges élelmiszert? Az alábbiakban összefoglaltuk miért drága a horvát olívaolajunk?
Mi az oka annak hogy drága a horvát olívaolajunk?
• A szüretelés kézzel történik mert a gép károsítja a fát. Ugyanígy a feldolgozás során minden kézi munka. Ezzel megváltozik az eredmény a nagyüzemi, gépi feldolgozáshoz képest
• Teljes körűen bevizsgált: Vegyelemzés.
• A Flos Olei katalógus által aranyérmes minősítés.
• Az extra szűz olívaolaj szavatossága. A vonatkozó rendeletek azt mondják, 18 hónap. A beszállítónk a szüretkor kinyomtatja az üvegcímkét a szavatosságot attól számítva. Egyéb gyártók pecsételt dátumot alkalmaznak, a palackozás időpontjával. Mennyi ideig állt az olívaolaj a raktárban a palackozásig? Nem tudjuk. De hozzáadott antioxidánssal tudják növelni az élettartamát.
• Mint a mézet vagy bort, ezt is hamisítják. Az üvegbe nem extra szűz olívaolaj kerül hanem különböző olajjal keverik pl. repceolaj, az íze vegyileg kezelve . Statisztikák szerint annyi extra szűz olívaolajat adnak el a világon, amennyi olajbogyó nem terem.
• Pontosan tudható milyen fajta olajbogyóból készült a Brist extra szűz olívaolaj, szemben azokkal a márkákkal, ahol csak az szerepel hogy többfajta olívabogyók keveréke, a gyártó pedig EU-beli.
• Sok üzemben a borhoz hasonlóan az íz laborban alakul ki.
• Olyan árakkal lehet találkozni, ami csak lampante , ami ipari olívaolaj, a gyártás végterméke lehet.
Fentiek alapján látjuk, miért drága a horvát olívaolajunk, azaz talán csak más silány olívaolajhoz képest az.